Paaswake

Paaswake

Paaswake 960 640 RegenboogBaas

De Paasnacht vier ik mee vanachter de laptop. Nieuwe Paaskaars ernaast, lucifers erbij. Als het licht door de kerk gaat, steek ik hem aan. Licht, verschenen uit de hoge!

Er wordt gelezen van het Woord, dat de wereld doorgaat, een geschiedenis lang. Het schept, bevrijdt, roept op, daagt uit, wordt mens – en wekt je tenslotte uit het graf, roept je erbij, je naam klinkt.

Ontroerend vind ik het, om de mensen naar voren te zien gaan, langs het doopvont. Eén voor één tekenen ze een kruisje met doopwater op hun hoofd. De dame op leeftijd die hier al zestig jaar meedoet, de man met de stok, het kind met de krullen en de kaars in zijn hand – let hij wel op? Het meisje dat nieuw is, de vrouw die hier pas haar kind ten doop hield.

‘Wij zijn in Hem gedoopt, Hij zalft ons met zijn vuur. Hij is een bron van hoop in alle dorst en duur.’

Als de viering ten einde is, loopt de stream nog even door. Dat is als een kijkje achter de schermen, van hoe het leven doorgaat na dit gewijde uur. God zij dank gaat het leven door! De pianist ritselt zijn blaadjes bij elkaar, twee dames bespreken de dingen van de dag. De cantor verwijlt nog wat bij het doopvont, de man van de techniek rolt een kabeltje op.

Ik zie voor me hoe iedereen naar huis gaat, de stad door, de nacht moet nog vallen. Daarachter gloort een prachtige dag. Wij zijn niet bang.

Ds. Nellie van Voornveld

X