Geloven in groep zes

Geloven in groep zes

Geloven in groep zes 2560 1440 RegenboogBaas

“Jezus komt ook voor in de Koran!”

“Wat gebeurt er volgens u als je dood bent?”

“Staan er ook liederen in de bijbel? Wilt u er eentje zingen?”

Dertig minuten had ik,  in elk van de groepen zes van een basisschool in Nieuw-Sloten. Ze hadden me uitgenodigd vanwege hun project over de wereldgodsdiensten. Op de prikborden hingen mooie collages met belangrijke kenmerken van jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme.

Ik mocht iets komen vertellen over het christelijk geloof en het beroep van dominee. Die halve uurtjes waren natuurlijk veel te kort. Er mag dan straks een vuurwerkverbod zijn met Oud&Nieuw, deze kinderen schitteren en spetteren met hun prachtige vragen en gedachten de toekomst open.

Er lagen een bijbel en een kinderbijbel op tafel. Veel verhalen kennen de kinderen ook uit de Koran, maar dan een beetje anders. “Hoe weet je nou wat die verhalen echt voor ons betekenen?”, vroeg iemand. Ik vertelde dat we daar in de kerk graag met elkaar over praten en denken. “Geloven betekent niet dat je het allemaal zeker weet”, zei een jongen.

“Nog één vraag”, zei de meester aan het eind van het bezoek aan de laatste groep. Een meisje stak haar vinger op en vroeg voorzichtig: “In sommige kerken mag je toch ook binnenkomen en een kaarsje branden voor iemand die je… eh.. die je heel dierbaar is?”

Er kwamen tranen.

Binnen een mum van tijd stonden er vier jongens om haar heen. Met zakdoeken en met handen op haar schouder.

Over meeleven en troosten hebben deze kinderen al bewonderenswaardig veel geleerd. Dat God daar plezier in heeft – dat weet ik heel zeker.

Ds. Nellie van Voornveld Buurtdominee bij de Regenbooggemeente

X