Een weekje in de kerk

Een weekje in de kerk 1530 1142 David Versgemerkt

Er gebeurt veel in onze gemeente in de week. De agenda met vaste activiteiten groeit, steeds meer ontmoeten gemeenteleden en buurt-bewoners elkaar in of rond de Ark. Een kijkje wat er allemaal gebeurt, waarbij vast heel veel vergeten wordt.

Taal op maandag

Maandagochtend: een nieuwe buurtgenoot loopt de kerk binnen bij de Werk met je Buur Flexplek. Bij het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in ons kerkgebouw had ze de aankondiging gezien van de flexplek en op deze uitnodiging kwam ze hier werken. Een uur later zijn er nog vier mensen aangeschoven en wordt er in stilte gewerkt in de huiskamer. Een rustige werkplek om te werken, maar ook de mogelijkheid om anderen te ontmoeten.

Ook de boekenleeskring is er, ze lezen samen het boek “Heilige Onrust” van Frits de Lange. Iedere keer wordt er een (hoofd)stuk gelezen. Een keer per maand komen ze bij elkaar, dag en datum variëren, per keer wordt een volgende datum afgesproken.

Aan het einde van de middag is de Sierplein taalclub van 17 tot 19 uur. Een van de trouwe bezoekers van de Buurmaaltijd gaf een tijdje geleden aan dat zij wel redelijk Nederlands kon spreken, maar eigenlijk mensen mist met wie ze gewoon lekker over alles en nog wat kan converseren. Zij wil graag haar woordenschat uitbreiden. Nu coördineert zij in samenwerking met de diaconie de Taalclub en is er voor haar en ook andere mensen, de gelegenheid om met elkaar en goed sprekende Nederlanders te praten. Geweldig!

Koffie en koken op woensdag

Woensdagochtend om 9 uur verzamelen zich een aantal mensen voor het Rondje om de kerk en na het lezen van een gedicht maken ze samen een wandeling door de buurt, waarbij vooral de natuur in de omgeving opgezocht wordt. Bij aankomst sluiten ze aan bij de Koffieochtend. Bij de koffieochtend zijn veel gemeenteleden en buurtbewoners die elkaar ontmoeten in onze gemeentezaal, deze keer moeten er extra stoelen worden aangeschoven. Een vast en vertrouwd moment in de week om nieuwe mensen te leren kennen of om bij te praten.

Vanaf 15 uur is er weer bedrijvigheid in de kerk. De mensen van de leefgemeenschap koken samen met buurtbewoners de maaltijd voor die avond. Om 17 uur is er eerst weer de Taalclub en vanaf 18 uur druppelen mensen binnen om alvast aan tafel aan te schuiven. Om 18.30 uur begint de maaltijd en wordt iedereen welkom geheten. De ‘hoofd’kok vertelt iets over de maaltijd en tussen de gangen door wordt een verhaal gelezen, deelt iemand een ervaring of gaat een kaart rond voor iemand die ziek is. En uiteraard vertelt Boaz de mop van de week.

Gebed op donderdag

Op donderdag is er in de avond de Vrouwenkring. Een ontmoetingsmoment waar iedereen zijn eigen hobby mee naar toe neemt, een aantal vrouwen zijn aan het handwerken en een ander maakt kaarten. Altijd is er koffie en thee en uiteraard iets lekkers! Om 21.30 uur is er een gebed in de kapel. Een moment van bezinning zo in de hectiek van alledag en is er voor een ieder van ons de uitnodiging om aan te sluiten.

Spelen op Vrijdag

Vrijdagochtend klinken er vrolijke stemmetjes in de gemeentezaal. Ouders zitten bij elkaar en de kinderen rennen rond en spelen met het speelgoed wat klaarstaat. Straks komt er een buurtopa voorlezen.

Meedoen

U bent ook van harte welkom bij de activiteiten, maar ook als u een uurtje de tijd heeft om mee te doen. Achter de schermen wordt er nagedacht om de kerk en Kapel op woensdag open te stellen (laten gaan), misschien vindt u het leuk om daarbij als gastvrouw of -heer in de kerk aanwezig te zijn. U kunt uw handwerk of (puzzel)boek meenemen. Zodoende worden buurtbewoners in de gelegenheid gesteld in de kerk of kapel stil te zijn.

Moment

Ook zoeken we mensen die af en toe een bezoekje willen brengen aan een van onze oudere gemeenteleden, een tekst schrijven voor de website, webmaster willen worden of een technische klus in de kerk willen doen. Maar het kan ook zijn dat uw buurman of buurvrouw op zoek is naar een ontmoetings- en speelmoment door de week voor zijn of haar kind. Wijst u ze eens op de Spel-Inloop in de kerk of misschien vindt u het leuk om op vrijdag voor te lezen, een spelletje of een knutselwerk te doen met de kinderen van de Spel-Inloop.

Vragen over de activiteiten kan u altijd stellen aan Mirjam Kok, Peter Faber of Lisa van den Bergh.