In de dienst

Liturgische kleuren

Het kerkelijkekerkelijkekleurenaar heeft traditioneel verschillende accenten. Om die accenten te verbeelden hebben bepaalde perioden of dagen van het jaar een eigen kleur. De kleur van de zondag of van de tijd van het jaar is terug te zien in het kleed dat aan de preekstoel hangt en in de kleuren van de stola van de voorganger.
Wit is de feestkleur bij uitstek. Het is de kleur van licht, van nieuwheid, en daarom ook de kleur van Pasen , Kerst en de perioden daarna.
Paars wordt gezien als een donkere, sombere kleur en daarom verbonden met de veertigdagentijd en de adventsperiode. Het is de kleur van inkeer, berouw en concentratie op de weg die onze Heer is gegaan
Rood heeft verschillende betekenissen. Het is de kleur van vuur, vooral van het Pinkstervuur en vreugde. Daarom zien we deze kleur ook bij de bevestiging van de ambtsdragers.  Rood is ook de kleur van bloed, van het martelaarschap. Daarom zien we deze kleur op Palmzondag en in de Paasnacht.
Groen is de minst uitgesproken kleur. Ze heeft niettemin een eigen karakter: kleur van groei, van hoop en verwachting, van het groeien van wat God gezaaid heeft in onze tijd en onze wereld.
Roze tenslotte is de kleur op de 3e zondag van advent en de 4e van de 40-dagentijd. Dan schemert er iets van het wit door de paarse kleur heen.
Hieronder staat een overzichtje van welke kleur op welke dagen gebruikt wordt.

Wanneer gebruiken we welke kleur?

1e, 2e en 4e advent: Paars

3e advent: Paars of Roze